In liefde loslaten

Als woorddienstbegeleider ontzorg en begeleid ik de nabestaanden de dagen rondom de uitvaart,
verwoord ik hun gevoelens en emoties en help ik hen vorm te geven aan de afscheidsdienst van hun dierbare.

Waarom kiezen voor woorddienstbegeleiding?

Door de ontkerkelijking wordt er steeds vaker gekozen voor een afscheidsdienst in het crematorium. Daar waar bij een kerkelijke uitvaart de invulling van de afscheidsdienst grotendeels vast omlijnd is en in handen ligt van een pastoor of een dominee, komen deze taken bij een dienst in het crematorium veelal op de nabestaanden neer en moeten zij bij de meeste uitvaartondernemingen zelf zorg dragen voor de invulling van de dienst. In een korte en hectische tijd, waarin emoties en verdriet een grote rol spelen, moet er veel geregeld worden. Het kan dan moeilijk zijn om alles geregeld te krijgen; gevoelens juist te verwoorden, een muziekkeuze te maken, een draaiboek op te stellen, een PowerPoint te maken en/of de juiste woorden voor op het prentje te vinden.
Allemaal zaken waar een woorddienstbegeleider de nabestaanden mee kan helpen.

Een woorddienstbegeleider ontzorgt.

Wat doet een woorddienstbegeleider?

Een woorddienstbegeleider ontzorgt, denkt mee, reikt ideeën aan en houdt de regie.
Veel nabestaanden weten niet waar ze moeten beginnen en wat er allemaal mogelijk is.
Samen met de nabestaanden kijkt een woorddienstbegeleider naar wat bij de overledene past; wie was hij of zij, misschien waren er wel wensen uitgesproken of opgeschreven. Welke ideeën hebben de nabestaanden; willen zij misschien zelf iets zeggen tijdens de afscheidsdienst of juist helemaal niet?
Een woorddienstbegeleider zorgt, door met de nabestaanden in gesprek te gaan, voor de invulling van de dienst. Samen wordt er een draaiboek gemaakt. De muziekstukken en, indien gewenst, de PowerPoint met foto’s worden door de woorddienstbegeleider aangeleverd bij het crematorium. Ook schrijft de woorddienstbegeleider de toespraak, met hierin het levensverhaal, voor de afscheidsdienst. Deze heeft een persoonlijk karakter, passend bij de overledene en de cultuur van de familie.

Op de dag van de uitvaart is de woorddienstbegeleider ongeveer een uur van tevoren aanwezig in het crematorium. Dit om de aula in orde te maken conform de wensen van de nabestaanden, het draaiboek met de muziek en eventuele foto’s door te nemen met de aula medewerker en natuurlijk om de nabestaanden te ontvangen. Gedurende de afscheidsdienst heeft de woorddienstbegeleider de regie; de sprekers en de muziek worden aangekondigd en de door de woorddienstbegeleider geschreven persoonlijke toespraak wordt voordragen.
Een andere term voor woorddienstbegeleider is uitvaartspreker.

Recensies

 • Pierre
  Mooi gesproken door Isabel…teveel om hier neer te zetten. Toen duidelijk werd dat mijn vrouw Thea ernstig ziek was heb ik haar op haar verjaardag ten huwelijk gevraagd. Via vrienden zijn wij in contact gekomen met Isabel. De ontmoeting met haar voelde meteen goed. Hoewel het overduidelijk was dat Thea ernstig ziek was heeft Isabel ervoor gezorgd dat haar ziekte op ons huwelijk niet op de eerste plaats stond maar onze liefde voor elkaar! Wat een prachtige dag was het. Wat hebben niet alleen wij, maar ook de aanwezigen, genoten en gelachen. Omdat de energie van Thea nog maar heel laag was zat een feestavond er voor ons niet in. Isabel heeft ervoor gezorgd dat wij de hele avond nog mooie berichten en foto’s ontvingen door de door haar gestarte ‘cirkel van liefde’. Hoewel wij hier eigenlijk niet aan wilden denken, werd na deze prachtige huwelijksdag steeds duidelijker dat het moment zou komen dat Thea en ik elkaar los zouden moeten laten. Dat Isabel het afscheid moest verzorgen, dat was voor ons duidelijk. Isabel heeft Thea in ziekenhuis en de hospice bezocht. Ze heeft met Thea gepraat en haar vragen gesteld. Thea’s woorden heeft ze verwerkt in de dienst. Hoewel ik mijn meisje nog iedere dag mis kijk ik terug op een warm en liefdevol afscheid.
 •  Conchita
  Mijn vader woonde in een zorgcentrum maar zijn overlijden kwam voor ons volkomen onverwachts. Mijn broer zat op dat moment in Parijs en mijn vaders vrouw was op vakantie in Spanje.
  Tijdens het bespreken van de uitvaart stelde de uitvaartverzorger voor dat Isabel ons zou helpen met het samenstellen van de dienst. Er kwam zoveel op ons af dus we waren heel blij met haar hulp!
  Isabel heeft naar ons verhaal en onze ideeën geluisterd en deze samen weten te brengen in een dienst waarin alles voor ons gevoel klopte.
  Het was fijn dat Isabel ons hielp met de volgorde van de muziekstukken en de sprekers in de dienst. Zo was er een opbouw die voor iedereen goed voelde. Ook heeft zij op een respectvolle manier zijn levensverhaal verwoord.
  Hoewel mijn vader doof was hield hij erg van muziek, als deze hard genoeg stond kreeg hij het ritme mee. Wij zijn de dienst met zijn favoriete muziekstuk begonnen. Deze stond zo hard dat alle dove gasten deze trilling konden voelen. Maria heeft het gebarenlied vertolkt van het lied ‘zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’ van Ramses Shaffy. Er was een doventolk zodat iedereen de dienst kon volgen, ook de muziekstukken werden vertolkt door haar. Wij kijken terug op een prachtige, warme dienst. Alles klopte gewoon.
 • Francine Recca - Zangeres
  Ik heb Isabel horen spreken bij een romantische huwelijksceremonie en ook bij een mooie uitvaart. Omdat ik als zangeres de muziek verzorgde, zag ik ook de oprechtheid van de aandacht bij het voorbereiden van beide ceremonies. Tijdens de huwelijksceremonie wist ze precies de humor aan te voelen van het paar en er werd zelfs even gedanst, ongebruikelijk, maar perfect passend bij wat bij de bruid en bruidegom paste. 
  Bij de uitvaart wist ze ook precies de juiste snaar te raken bij iedereen, geen algemeen verhaal maar heel persoonlijk en op maat en met gevoel. 
  Isabel is niet iemand die dit doet omdat het haar werk is..... Isabel spreekt vanuit haar hart en dat is voelbaar.
 • Jonathan en Michèle
  Toen onze moeder opgenomen werd in de hospice wilde ze dat al haar wensen rondom haar uitvaart vastgelegd zou worden. Samen met ons en de uitvaartverzorgster heeft zij deze besproken. Omdat onze moeder ook de inhoud van de ceremonie wilde vastleggen stelde de uitvaartverzorgster een woorddienstbegeleider voor. Zij bracht ons in contact met Isabel. 
  Vanaf het moment dat Isabel de kamer in de hospice binnenstapte voelde zij als vertrouwd aan, bijna alsof ze onze grote zus was. Haar omgang met onze moeder was warm en inlevend. Vlak na deze ontmoeting overleed onze moeder. Wij zijn heel blij met het vertrouwen wat Isabel ons heeft geschonken en waren ervan overtuigd dat zij voor een mooie ceremonie zou zorgen of beter gezegd ‘een viering van het leven’.  Met een gerust hart konden wij ons richten op andere zaken. Het vertrouwen dat het goed zou komen heeft Isabel waar weten te maken!
  Wij zijn onze moeder en Isabel heel dankbaar. Mama omdat zij haar uitvaartwensen bespreekbaar maakte en Isabel omdat zij ervoor heeft gezorgd dat alles is gegaan zoals onze moeder het wilde.
 • Lynn
  Omdat onze familie uit Engeland over zou komen wilden wij graag een dienst in het Engels. Zo kwamen wij bij Isabel terecht. Wat waren wij blij met haar. Zij is een erg lieve vrouw, ze luisterde goed naar wat wij wilden. Isabel kwam met ideeën over hoe wij dit konden aanpakken, immers er zouden ook Nederlandse familieleden en vrienden komen. Wat is het een geweldige mooie dienst geworden. Prachtige muziek waar papa en mama zo graag op dansten, mooie gedichten in het Engels en ook in het Nederlands. Echt een viering.  Zo had mijn vader het graag gewild. Door deze mooie viering kunnen wij zijn overlijden een plaats geven. Nogmaals bedankt Isabel!
 • Peter
  Nu de dienst van mijn vrouw Sylvana, waarop ik zoveel positieve reacties heb gehad, achter de rug is wil ik jou nogmaals danken voor alles wat je voor ons gedaan hebt. 
  Jij bent echt betrokken bij de nabestaanden en doet dit niet alleen puur beroepsmatig. Dat bleek wel uit het feit dat toen wij twijfelden om naar het rouwbezoek te gaan jij vroeg of het een idee was dat jij eerst zou gaan kijken bij Sylvana in het uitvaartcentrum.   
  De afscheidsdienst is precies gegaan zoals wij wilden en uiteraard zoals Sylvana dat gewild zou hebben. Jouw begeleiding was heel persoonlijk; je drong niets op, liet ons de regie houden, je gaf praktische tips zonder ons in een bepaalde richting te willen sturen. Dit hebben wij als heel prettig ervaren.  Het hele contact met jou was prettig. Jij bent begripvol, meelevend en spontaan.
  Jij hebt een fantastisch inlevingsvermogen en bent echt een grote steun voor ons geweest.
  Nogmaals mijn complimenten, ook namens Ramona.
 • Marco
  Toen mijn vader na een kort ziekbed overleed kwam Isabel bij ons thuis om de afscheidsdienst met ons te bespreken. Vanaf het eerste moment hadden wij een goed gevoel over haar. Ze bracht warmte, was open en tegelijkertijd professioneel.
  Het voelde alsof ze de laatste maanden bij ons was geweest,  zo goed kon ze zich inleven in onze situatie. Ze begreep hoe wij en pap het wilden hebben; vond de juiste woorden en de juiste gedichten. Ze bracht structuur in onze ideeën  en dacht met ons mee. Wij kijken terug op een mooie afscheidsdienst, of beter gezegd een ‘gave’ afscheidsdienst’. 
 • Inge
  Isabel heeft na het overlijden van mijn schoonvader zijn levensverhaal opgetekend en voorgedragen op zijn crematie.
  Mijn moeder vond dit erg mooi en wilde dit ook graag. Zij wilde graag zelf haar levensverhaal aan Isabel vertellen en het klaar hebben voor haar overlijden.
  Ze heeft vele mooie gesprekken met Isabel gehad, vooral omdat ze genoot van de oprechte aandacht. Ook vond ze het heerlijk om terug te kijken op haar leven en de mooie, maar ook de minder mooie momenten op te laten tekenen. Ze vertelde graag honderduit, vergat geen enkel detail. Ze heeft haar leven opnieuw beleefd. Isabel heeft geluisterd, geschreven en er een mooi levensverhaal van gemaakt. Dit heeft ze met mijn moeder doorgenomen en zij was helemaal tevreden. Dit gaf haar rust, dit stukje had ze toch maar mooi zelf kunnen regelen. We hebben het in een gesloten enveloppe weggelegd en het gelezen naar haar overlijden.
  Isabel heeft het tijdens haar crematie voorgedragen. Mooi dat mama haar verhaal verteld kon worden!
  Dank je wel Isabel voor je oprechtheid en geduld!
 • Simone en Donny
  Isabel heeft onze familie geholpen bij de afscheidsdienst voor mijn moeder. Wij wisten toen niet waar wij moesten beginnen en wat wij precies wilden. Isabel heeft toen zo mooi gesproken. Hoewel wij veel verdriet hadden voelde het allemaal zo goed. Toen Donny en ik onze families vertelden van onze trouwplannen tipte mijn zus ons erop dat Isabel trouwambtenaar was. De keus voor Isabel was dan ook snel gemaakt; zij kende ons en onze situatie. Het voelde allemaal vertrouwd. Wij zagen echt de meerwaarde. Op ons huwelijk heeft Isabel stilgestaan bij het verdriet dat je voelt wanneer jouw moeder er op deze belangrijke dag niet bij is. Onze zoon heeft samen met Isabel een ballon voor zijn oma opgelaten. Zo lieten wij zien dat ze er in gedachten bij was. Het was mooi en daarna ook klaar. Isabel wist op een mooie manier de verdere huwelijksceremonie vrolijk en luchtig te houden. Wij hebben enorm genoten van en veel gelachen om haar speech. Later vroeg een collega mij of de trouwambtenaar niet ook degene was die op de uitvaart van mijn moeder sprak. Toen ik haar vertelde dat dit klopte, vond zij dit heel bijzonder. En zo was het ook; het was heel bijzonder èn heel vertrouwd.